RSS Feed

Takuu-Säätiö pyrkii vähentämään ylivelkaantumista

Comments Off on Takuu-Säätiö pyrkii vähentämään ylivelkaantumista

February 8, 2012 by admin

Viime sunnuntaina aloitetun Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla on määrä aloittaa pikavippihanke, jonka avulla pyritään vähentämään ylivelkaantumisia. Ylivelkaantumisia voitaisiin vähentää myöntämällä edullista lainaa ilman vakuuksia henkilöille, jotka ovat ajautuneet heikkoon taloudelliseen tilanteeseen.

Takuu-Säätiön tarjoamat vipit tulevat olemaan kuluiltaan todella edullisia, ja niitä tullaan myöntämään myös henkilöille, jotka eivät saa pikalainaa tai kulutusluottoja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Takuu-Säätiöltä voi siis saada myös lainaa ilman luottotietoja. Lainoja myönnetään ainoastaan välttämättömiin menoihin, joten Takuu-Säätiöltä lainoja haettaessa on sen selvästi enemmän byrokratiaa, kuin pikalainaa ilman vakuuksia haettaessa.

Takuu-Säätiöstä kerrotaan, että vaikka pienituloinen ihminen huolehtisi taloudellisesta tilanteestaan kuinka taitavasti tahansa, voi yllättävät menot horjuttaa taloutta todella ankarasti. Toki pienituloiset saavat yleensä toimeentulotukea, mutta se on auttamatta niin pieni, ettei suurempia yllättäviä menoja voi sillä hoitaa. Tällaisissa tilanteissa pikavippi on monille erinomainen vaihtoehto, mutta jos luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintöjä, ei pikalainaa ole mahdollista saada.

Pikalainan miettimistä kannattaa pienituloisten henkilöiden harkita muutenkin tarkoin, sillä lainan takaisinmaksu voi pienistä tuloista johtuen olla vaikeaa, jopa täysin mahdotonta. Monesti sitten käykin niin, että henkilö hakee uuden, hieman suuremman, velan maksaakseen aiemmin ottamansa lainan takaisin. Tämä johtaa monesti velkakierteeseen, josta on lopulta mahdotonta selvitä.

Takuu-Säätiön pienlaina-hanke käynnistetään vuoden 2013 alkupuolella. Aluksi luottoja tarjotaan vain muutamilla paikkakunnilla, mutta myöhemmin toimintaa on tarkoitus levittää ympäri Suomea. Luottojen lisäksi on saatavilla myös neuvontaa mm. taloudenhallinnan saralla. Takuu-Säätiöltä voi saada lainaa 200-2000 euroa, ja maksuaikaa voi saada pisimmillään jopa parikin vuotta. Luottoja ei voi hakea vanhojen velkojen takaisinmaksuun, ja lainanhakijoiden maksukyky selvitetään tarkasti.

Yhteisvastuukeräyksen tuotoista viidesosa on varattu Suomessa tapahtuvaan pienlainahankkeeseen. 60 prosenttia keräyksen tuotoista käytetään kansainväliseen apuun. Viimeinen jäljelle jäävä 20-prosenttinen taas käytetään hiippakuntien avustustyöhön.

Tällainen pienlainahanke on toki todella hyvä asia, varsinkin luottotietonsa menettäneiden kuluttajien kannalta. Lainaa ilman vakuuksia, erittäin edulliseen hintaan – kuulostaa kieltämättä varsin hyvältä. Kovin akuutteihin tilanteisiin ei Takuu-Säätiön pienlainoista ole kuitenkaan apuriksi, johtuen juurikin lainojen hakemisen byrokraattisuudesta. Hakijoiden maksukyky ja monia muita asioita selvitetään hyvin tarkasti, ja tällainen selvitystyö on tietysti aikaa vievää.


0 comment

Sorry, comments are closed.