RSS Feed

Pikavippipalveluita turha syyttää ylivelkaantumisista

Comments Off on Pikavippipalveluita turha syyttää ylivelkaantumisista

January 18, 2013 by admin

Pikavippipalveluita ja pikavippejä itsessään syyllistetään ylivelkaantumisista yleisesti niin median, kuin myös ylivelkaantuneiden ja maksuhäiriömerkinnän saaneiden kuluttajien kannalta. Allekirjoittaneen mielestä luotontarjoajan syyllistäminen lainanottajan hölmöilyistä on kuitenkin täysin typerää, sillä onhan kuluttajalla itselläänkin oltava joku vastuu omasta rahankäytöstään.

Pikavipit ovat varmasti paras arjen erilaisiin tarpeisiin haettava lainavaihtoehto, mitä markkinoilla on tällä hetkellä tarjolla, mutta nyt pikavippialalle ollaan asettamassa törkeän tiukkoja rajoituksia kuluttajien vastuuttomuuden takia. Pikavippejä syytetään kuluttajien ylivelkaantumisista, ja siksi kansanedustaja Sampsa Kataja yritti saada pikavippitoiminnalle täyskiellon. Kun se ei onnistunut, niin nyt vipeille ja muille alle 2000 euron lainoille on asetteilla kohtuuton korkokatto, jonka seurauksena pienten pikavippien tarjonta tulee hyvin luultavasti loppumaan.

Esimerkiksi Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto onkin todennut korkokaton olevan vain toinen keino estää pikavippipalveluita toimimasta Suomessa. Suomen Pienlainayhdistys, ja kaikki sen jäsenyritykset ovat luonnollisesti korkokattoa vastaan, ja Pienlainayhdistys onkin esittänyt huomattavasti parempia keinoja, joilla väitetyt pikavippien aiheuttamat ylivelkaantumiset saataisiin kuriin.

Paras näistä on varmasti positiivinen luottorekisteri, josta olisi hyötyä muillekin luotontarjoajille, kuin pelkästään pikavippipalveluille. Nimittäin esimerkiksi myös pankit voisivat hyödyntää positiivista luottorekisteriä luotonantotoiminnassaan. Positiivisen luottorekisterin erona nykyiseen verrattuna olisi se, että positiivinen luottorekisteri tarjoaisi luotontarjoajille paremman kokonaiskuvan lainanhakijoiden todellisesta maksukyvystä, kun selville saataisiin muutakin tietoa, kuin että onko maksuhäiriömerkintöjä vai ei.

Luotontarjoajat näkisivät positiivisen luottorekisterin avulla esimerkiksi lainanhakijoilla jo olemassa olevat lainat ja velat, sekä tulot, jolloin voitaisiin helposti laskea, olisiko lainanhakijalla enää varaa suorittaa kohtuudella hakemansa uuden lainan kuukausittaisia lyhennyksiä. Koko kuukausibudjettia ei tietenkään voi laskea erilaisten lainojen ja luottojen lyhennyksiin, sillä pelivaraa on aina jätettävä myös yllättävien tilanteiden varalle. Valitettavasti kuluttajat eivät usein näin tee, vaan lainaa ilman vakuuksia haetaan enemmän, kuin pystytään maksamaan takaisin.

Oikeastaan tässä voitaisiinkin siis syyttää vastuuttomia kuluttajia pikavippipalveluiden hyväksikäyttämisestä, eikä toisin päin. Erilaisilla keskustelufoorumeilla näkee, miten jotkut väittävät, ettei pikavippipalveluilla kiinnosta lainkaan voivatko asiakkaat maksaa lainojaan takaisin. Tämä on täysin järjetön väite, eikä vippipalveluilla tietenkään ole mitään intressejä myöntää lainaa tietoisesti sellaisille henkilöille, jotka eivät maksa ottamiaan lainoja takaisin. Useat pienet pikalaina-alan toimijat ovat jopa ajautuneet konkurssiin suurten luottotappioiden takia.


0 comment

Sorry, comments are closed.