RSS Feed

Pikalainaa tarvitaan

Comments Off on Pikalainaa tarvitaan

February 6, 2012 by admin

Varmasti suurin osa meistä suomalaisista on joskus ollut sellaisessa tilanteessa, etteivät rahat meinaa millään riittää kaikkiin menoihin ja hankintoihin. Pahimmillaan tilanne voi olla jopa niin paha, ettei budjetti riitä edes välttämättömiin hankintoihin, kuten ruokaan ja bensiiniin. Ruoka on tietysti kaikille välttämätön hankinta, mutta monille myös esimerkiksi bensiinin hankinta voi olla välttämätöntä työmatkojen takia.

Monesti syynä heikkoon rahatilanteeseen ovat yllättävät menot, joihin ei ole osannut varautua etukäteen. Tällaisia yllättäviä menoja voi tulla mm. silloin, jos jokin kodinkone, kuten pyykinpesukone hajoaa. Pyykinpesukone on varsin tärkeä kodinkone – eihän kuitenkaan ole mukavaa olla viikkokausia likaisissa vaatteissa. Toinen varsin yleinen tilanne on auton rikkoontuminen. Varaosat autoihin ovat monesti hyvinkin kalliita.

TNS teki hiljattain aikaa sitten kyselyn, johon vastasi yli tuhat henkilöä. Vastanneista lähes puolet kertoi joskus joutuneensa tilanteeseen, jolloin olisi tarvinnut heti lainaa ilman vakuuksia. Monesti, kun tarvitaan lainaa nopeasti, sitä otetaan lähisukulaisilta kuten vanhemmilta. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollista saada lainaa sukulaisilta, jolloin käytännössä ainoa järkevä vaihtoehto on pikalaina.

Tutkimuksen teetti hyvää ja rehellistä luotonantotapaa edistämään perustettu Suomen Pienlainayhdistys. Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja on Kari Kuusisto, joka on ollut viime aikoina paljon mediassa esillä Sampsa Katajan ajaman pikavippien täyskieltoa koskevan lakialoitteen takia. Kuusisto on täysin vippikieltoa vastaan, sillä hänen mielestään kielto johtaisi tilanteeseen, jolloin kuluttajien olisi mahdotonta saada nopeasti lainaa ilman vakuuksia.

Taloustutkimus teki hiljattain Mystery Shopping – tutkimuksen, jonka tarkoituksena oli selvittää, kuinka helposti pankeista on mahdollista saada pieni laina nopeasti. Tutkimuksen tulokset kertovat kuitenkin karua kieltään, sillä mysteerishoppaajalle ei myönnetty yhdestäkään kymmenestä mukana olleesta pankista lainaa. Laina, jonka mysteerishoppaaja yritti saada, oli pikavippi 200€. Syitä kielteisille luottopäätöksille oli monia, mutta suurimmassa osassa tapauksista se oli yksinkertaisesti liian pieni lainasumma.

Pankit olisivat kyllä myöntäneet suurempia summia, mutta niiden saamiseksi olisi mennyt ainakin kaksi viikkoa. On vain kovin ikävä odottaa kaksi viikkoa, jos jääkaappi on tyhjä ja vatsa ääntelee nälkiintyneenä. TNS Gallupiin vastanneista suurin osa oli sitä mieltä, että kuluttajilla tulisi olla mahdollisuus saada heti lainaa, mikäli luottotiedot ja maksukyky ovat kunnossa. Ilman vippejä tällaista mahdollisuutta ei siis kuitenkaan olisi.

Haasteena kansanedustajille onkin, että pienten ja lyhytaikaisten lainojen saamisen helposti täytyy jotenkin turvata. Suomen Pienlainayhdistys on esittänyt, että Finanssivalvonta voisi alkaa valvomaan pikavippitoimintaa, jolloin viimeisetkin alalla olevat epärehelliset toimijat saataisiin kitkettyä pois, ja asiakkaiden etuja voitaisiin puolustaa helpommin. Sen sijaan, että pikalainat kiellettäisiin, toimintaa tulisi ennemmin kehittää ja parantaa kaikin mahdollisin tavoin.


0 comment

Sorry, comments are closed.